Chutné potešenie

Ste fanúšikom zdravého životného štýlu? Radi maškrtíte, ale nechcete pribrať ani gram? Vyskúšajte ľahučké pochúťky, ktoré potešia vaše chuťové poháriky a pokojne si sledujte váhu ďalej, pri týchto lahôdkach si môžete byť istí, že nijako nezhrešíte. A to nemusíte utekať ani do obchodu, a nemusíte byť ani profíčka v pečení. Stačí vám len chuť, radosť a nadšenie.

pečený dort.jpg

Diétne sušienky
Ovsené vločky obsahujú veľa vitamínov a minerálnych látok. Sú ideálne aj pre ľudí, ktorí držia diétu.
Budete potrebovať:

  • 350 g ovsených vločiek,
  • 300 ml bieleho jogurtu alebo kefíru,
  • 2 PL hrozienok,
  • 2 jablká,
  • 1 PL medu,
  • škorica podľa chuti.

Postup prípravy:
Zmiešajte ovsené vločky s jogurtom. Nezalievajte ich vodou. Nechajte zmes odstáť približne 30 minút, aby vločky nasali potrebnú vlhkosť a zmäkli. Medzitým si nastrúhajte jablká, pridajte hrozienka, škoricu a med. Zmes dobre premiešajte a pridajte k vločkám. Všetko dôkladne zmiešajte, aby sa spojili nielen chute, ale aby vznikla aj dobrá konzistencia.
Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladajte lyžicou malé kopčeky, ktoré ešte rukou pritlačte, aby sa trochu roztiahli po plechu. Vďaka tomu sa rýchlejšie a lepšie prepečú. Dajte sušienky piecť do rúry predhriatej na 200 stupňov na približne 20-30 minút.
Rýchly čokoládový koláč
Ako prvé, si spíšte všetky ingrediencie, ktoré budete pri pečení tejto lahôdky potrebovať.

sladkosti.jpg

  • 100 g kvalitnej horkej čokolády s obsahom kakaa minimálne 70%,
  • 50 g kokosového oleja,
  • 4 bielky,
  • 3 lyžice kokosového alebo trstinového cukru,
  • 70 g pohánkovej múky,
  • 1 lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov,
  • štipka morskej soli.

Ak máte všetky ingrediencie po ruke, môžete sa pustiť do prípravy. Ako prvé roztopíte čokoládu spolu s kokosovým olejom nad parou a necháte vychladnúť. Bielky s kokosovým cukrom vyšľaháte do tuhej peny. Pohánkovú múku zmiešate s kypriacim práškom a so soľou a dvakrát ju preosejete. Do mierne vychladnutej čokolády po lyžičkách vmiešavate múku. Vznikne veľmi husté cesto. Ďalej po lyžičkách a veľmi zľahka vmiešate do cesta sneh. Cesto zostane redšie, ale krásne nadýchané. Formu s priemerom 22 cm vysteliete papierom na pečenie a koláč pečiete pri teplote 180 stupňov, 20-25 minút.
Koláč môžete podávať s ovocím, potrieť ho tvarohom alebo džemom alebo ho polejete kvalitnou horkou čokoládou. Koláč neobsahuje lepok, je vhodný pre vegetariánov a neobsahuje laktózu.
Dobrú chuť!